Ajuntament de Portell

Festes al poble

Festes de Sant Antoni
És la primera festa del calendari celebrant-se el cap de setmana més pròxim al 17 de gener. Els Majorals de la festa, preparen durant el cap de setmana anterior tota la llenya que cremarà en la foguera, la qual es denomina popularment “la Barraca”, estant formada per: “la maleja” branques amb què es recobrix l’estructura, “el maig” el tronc central que sosté l’estructura, “els agranes” troncs exteriors que sostenen la maleja. La programació al llarg del cap de setmana consistix: el dissabte al matí el muntatge de la “Barraca”, a la vesprada benedicció dels animals en honor a “Sant Antoni del Porquet”, ball plà, encesa de la foguera amb la representació de la vida del Sant i sopar popular al voltant de la foguera, a continuació berbena i el diumenge Santa Missa i processó en honor del sant.

 

Sant Marc de les Albaredes
Cada 25 d’abril s’acudix en romeria des de Portell als “Albaredes”. A les 9:30h es produïx l’eixida pro El Camí de la Font Ineso, seguint per la bugada del barranquet del “Mas de Monges” arribant sobre les 12:00h, es rep a la processó amb peañas i pendons, volteig de campanes en senyal de jubile, a continuació té lloc la Santa Missa en l’Ermita de Sant Marc. Durant el trajecte, a l’altura de la caseta “Vinaixa” els romers esmorzen, també es realitza una parada per al reagrupament en el “Vaig moldre Piquer”. Així mateix al llarg del recorregut es procedix a la benedicció de punts emblemàtics del terme i repartiment del típic rotllo en la “Creu del Gelat”.

"Peregrins de Portel"
D’origen medieval, va ser en 1575, quan el bisbe de Tortosa, Joan Izquierdo, va dictaminar les disposicions per a la realització de del pelegrinatge perquè esta guardara el respecte necessari d’una manifestació religiosa d’este tipus, així com la condició dels pelegrins (entre ella la contundent prohibició de dones). Sent de les poques de tota la Comunitat Valenciana que conserva tot el misticisme, religiositat i rigor en les seues normes al llarg de tota la celebració, fet que la fa destacar i li atorga un caràcter únic. Compte la llegenda que l’origen esta la marxa de tretze hòmens que van caminar fins a Roma per a demanar al Papa una benedicció que portara la salut i l’aigua al poble. dels que només un va poder tornar després de 14 anys, venia amb el mandat d’acudir a l’ermita de Castellfort en honre a “Sant Pere” el primer Papa, qui també podia concedir la seua petició. Ha sigut des de llavors que ha vingut celebrant-se el pelegrinatge, si hi bé hagut anys en què per diversos motius no ha pogut produir-se, en l’actualitat té un ampli seguiment tant pel veïns i fills del poble com de turistes que veuen en estos actes una gran espiritualitat i arreplegament, palpant-se en l’ambiente el respecte per la tradició i el valor de patrimoni en este cas “immaterial” del nostre poble, que ha sabut conservar a través dels temps.

Festes Majors
Se celebren la setmana del 15 d’agost en honor a la Mare de Déu de l’Asunción, Sant Tomàs de Villanueva i Sant Roc, amb revetles, actes taurins, cercaviles, actuacions musicals, teatre popular, actuacions infantils,… És a dir un ampli programa per a tot tipus de públics, amb l’objectiu de reunir veïns i turistes i passar uns dies entranyables. Tota la programació és dissenyada i coordinada per la comissió de festes amb el suport incondicional de l’Ajuntament.

La Mare de Déu de l’Esperança
Té lloc el cap de setmana pròxim al 16 de desembre, amb un programa d’actes religiosos i actuacions musicals. Es tracta d’una festa molt entranyable per als veïns de Portell.

Imatges: 
sant_antoni.jpg
festes2.jpg
festes3.jpg
festes4.jpg
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Portal desenrotllat amb Drupal